Nakon preporuke Američke akademije za pedijatriju početkom 60-tih godina prošlog stoljeća se u našoj i zemljama regiona primjenjuje profilaksa hemoragijske bolesti novorođenčeta (HBN) sa intramuskularnom injekcijom vitamina K1 u dozi 1 mg za terminsku, odnosno 0,5 mg za prijevremeno rođenu djecu koja se prvobitno selektivno primjenjivala kod djece sa povećanim rizikom. U posljednjih petnaestak godina, ova profilaksa je postala rutinska1.

Međutim, ova profilaksa ne prevenira pojavu kasne hemoragijske bolesti novorođenčeta s obzirom da se prosječna koncentracija vitamina K jako smanjuje 15 dana od rođenja (prilog 1).

Zbog rizika kasne HBN uprkos intramuskularnoj primjeni vitamina K preporučuje se i produžena oralna profilaksa do kraja trećeg mjeseca života. Ove smjernice su usvojene u Republici Hrvatskoj2 i u Republici Srbiji3, kao i od Udruženja pedijatara Republike Srpske.

One podrazumijevaju:

  1. Profilaksa HBN i dalje podrazumijeva intramuskularnu primjenu vitamina K1 u porodilištu, neposredno po rođenju.
  2. Produžena profilaksa od 2. do kraja 12. sedmice života podrazumijeva peroralni unos 25 mcg vitamina K1 dnevno. Postupak je rezervisan za dojenčad na prirodnoj ishrani (za razliku od humanog mlijeka mliječne formule obezbijeđuju dnevne potrebe vitamina K1).
  3. Navedeni pristup se naročito preporučuje za prijevremeno rođenu djecu, zatim kod novorođenčadi i dojenčadi posle teške ili/i kod produžene neonatalne žutice indirektnog tipa, kao i u slučaju antibiotske ili antiepileptične terapije djeteta ili majke.

U BiH je registrovan dodatak prehrani pod nazivom Babytol D3+K1 for you!® švicarskog proizvođača 4You Pharma koji sadrži preporučenu dozu vitamina D3 od 10 µg (400 IJ) i vitamin K1 od 25µg u jednodoznim twist – off kapsulama. Namijenjen je za terapiju vitaminom D3 i K1 kod prijevremeno rođenih beba i novorođenčadi koji su na prirodnoj ishrani, a koristi se za prevenciju kasne hemoragijske bolesti. Preporučena dnevna doza je 1 twist off kapsula dnevno.

1 Janković B,Bunjevački G, Banićević M, Vulović D. Profilaktička primena vitamina K u novorođenčadi (pismo uredništvu). Srp Arh Celok Lek 1995;123:45.
2 Stanojević M. i suradnici. Smjernice za prevenciju hemoragijske bolesti novorođenčeta – krvarenja nastalog zbog nedostatka vitamina K. Gynaecol Perinatol 2015; 24(2):71-76
3 Novine u profilaktičkoj primeni vitamina K kod novorođenčadi i odojčadi. Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“

Prof. dr. med. sci. Fahrija Skokić