Posljednjih dana je povećana potražnja za proizvodima Imunoglukan P4H®. Vjerujemo da roditelji i Vama postavljaju slična pitanja, stoga smo pripremili popis pitanja i naše odgovore koji Vam mogu pomoći kad budete razgovarali sa svojim pacijentima.

  1. Od koje se godine nadalje mogu uzimati Imunoglukan P4H®sirup i Imunoglukan P4H®kapsule?

Ispitivanja potvrđuju da je Imunoglukan P4H® sirup siguran i učinkovit za primjenu kod djece od 1. godine nadalje. Imunoglukan P4H® kapsule primjerene su za upotrebu kod djece od 6. godine nadalje.

 

  1. Je li Imunoglukan P4H®primjeren za sprječavanje infekcije novim koronavirusom?

Imunoglukan P4H® namijenjen je za podizanje imuniteta. Sadrži prirodni ekstrakt gljive bukovače, odnosno Imunoglukan®, vitamin C, a kapsule  sadrže i cink. Brojna klinička ispitivanja dokazuju da Imunoglukan P4H® doprinosi manjoj učestalosti tipičnih infekcija respiratornog sistema i time vjerojatno doprinosi i boljoj općoj kondiciji imunološkoga sistema kod eventualne zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2.

 

  1. Dijete uzima Imunoglukan P4H®sirup već 6 mjeseci. Je li potreban prekid?

Dokazano je da je Imunoglukan P4H® siguran i dobro se podnosi i nakon višemjesečne upotrebe. Ako se npr. sezona infekcija respiratornog sistema produži, bez brige možete produžiti i uzimanje Imunoglukana. Zatim savjetujemo postepen prekid, npr. tako da najprije dajete dozu svaka dva dana, a zatim dvaput sedmično.

 

  1. Imunoglukan P4H®kapsule uzimam već 3 mjeseca. Na koliko dugo preporučujete prekid uzimanja?

Imunoglukan P4H® siguran je za upotrebu, Imunoglukan® se naime ne apsorbira u krv. Tako po potrebi uzimanje Imunoglukan P4H® kapsula možete produžiti.

 

  1. Šta je s upotrebom proizvoda Imunoglukan P4H®kod trudnica i dojilja? Postoje li neke skupine ljudi kod kojih se uzimanje Imunoglukana ne preporučuje?

Imunoglukan P4H® kapsule sadrže bioaktivni polisaharid Imunoglukan®, vitamin C i cink. S obzirom na način djelovanja Imunoglukana koji se ne apsorbira u krv i ne metabolizira, može se preporučiti trudnicama i dojiljama. Međutim savjetujemo da se trudnica prvo obrati svom ginekologu, posebno ako je u prvom tromjesečju trudnoće.

Imunoglukan P4H® proizvodi kontraindicirani su u bolesnika s presađenim organima, a bolesnicima koji uzimaju imunosupresivnu terapiju preporučujemo da se posavjetuju sa ljekarom.

Također savjetujemo oprez kod onkoloških i težih hroničnih bolesnika kod kojih treba procijeniti utjecaj imunomodulatornog djelovanja na osnovnu bolest.

Imunoglukan P4H® sirup sadrži bioaktivni polisaharid Imunoglukan® i vitamin C, a Imunoglukan P4H® kapsule Imunoglukan®, vitamin C i cink.

Rezultati kliničkih ispitivanja

  • Ispitivanja su pokazala da je Imunoglukan P4H® sirup učinkovit u sprječavanju infekcija respiratornog sistema pa je čak 7 od 10 bolesnika koji su uzimali Imunoglukan P4H® imalo preko 50 % manje infekcija respiratornog sistema nego u prethodnoj godini, kad nisu uzimali Imunoglukan P4H®(Jesenak et al, 2017)

  • Imunoglukan P4H® značajno je smanjio pojavljivanje i broj različitih infekcija respiratornog sistema (prehlada, upala ždrijela, upala uha, bronhitis) u poređenju s jednakim razdobljem (oktobar-mart) prethodne godine, kada djeca nisu uzimala Imunoglukan P4H®(Sapena Grau et al, 2015, Pasnik et al, 2017, data on file 2020)

Zanimljivost u vezi s bolešću COVID-19

  • U časopisu Nature nedavno je objavljen slučaj jedne izliječene bolesnice koja je imala bolest COVID-19, a kod koje su praćene promjene imunološkog sistema. Između ostaloga primijećen je povećani broj CD8+ oblika limfocita T te izlučivanje antitijela IgM i IgG već nekoliko dana prije simptomatskog oporavka.
  • U ispitivanja s Imunoglukanom bolesnici s bolešću COVID-19 naravno nisu bili uključeni. Međutim, zanimljiv je podatak da je u bolesnika s infekcijom respiratornog sistema (ne COVID-19) potvrđen utjecaj Imunoglukana P4H® na brojne ćelije imunološkog sistema, između ostaloga i na CD8+ oblik limfocita T te na stvaranje antitijela IgM i IgG (Jesenak et al, 2013).

 

Sigurnost upotrebe

Imunoglukan P4H® sirup: 6 mjeseci ili više

U kliničkom ispitivanju kod djece koja su uzimala Imunoglukan P4H® sirup potvrđena je sigurnost kod neprekidne primjene od 6 mjeseci (Jesenak et al, 2013).

Imunoglukan P4H® kapsule: 3 mjeseca ili više

U kliničkom ispitivanju kod odraslih s Crohnovom bolešću potvrđena je sigurnost 1 kapsule Imunoglukana P4H® na dan kod neprekidne primjene od 12 mjeseci (Batovsky et al, 2015).

 

Srdačan pozdrav,
Aida Omerefendić
aida.omerefendic@medis.ba
+387 63 771 907

 

 

Medis International Sarajevo d.o.o.,

Ahmeta Muratbegovića, 71000 Sarajevo,

Bosna i Hercegovina